1

Bananenbrood op basis van zuurdesem
Heerlijk smeuïg bananenbrood met zuurdesem en een vleugje cacao en kaneel!
Check out this recipe2

De lekkerste Italiaanse zuurdesempizza!
Deze heerlijke pizza is op basis van zuurdesem waardoor de pizza's nog smaakvoller zijn en lichter op de maag!
Check out this recipe
Bananenbrood met zuurdesem
Heb je een restje zuurdesem over en vind je het ook zonde om weg te gooien?Maak dan heel eenvoudig dit heerlijke bananenbrood met een vleugje cacao en kaneel (optioneel). Door de zuurdesem is het resultaat niet alleen gezonder maar ook smeuïger!
Equipment
- 1 zuurdesem starter
- 1 bakvorm
Ingrediënten
- 50-150 gram actieve zuurdesem
- 250 gram bloem
- 1/3 kop cacao
- 1 theelepel kaneel
- 1/2 zakje bak soda
- 1 zakje bakpoeder
- 2,5 gram zout
- 225 gram boter op kamertemperatuur
- 225 gram suiker
- 2 stuks eieren
- 1 zakje vanillesuiker
- 1/2 kop melk
- 1 theelepel azijn liefst rijstazijn (mirin) of rietsuiker azijn
- 3 stuks rijpe bananen geprakt
Instructies
- Voed de zuurdesemstarter met 3 eetlepels bloem zodat je 50-150 gram in totaal hebt en laat dit 4 uur staan zodat je een mooie actieve starter hebt
- Meng de melk met de azijn en laat 5 minuten staan
- Verwarm de oven voor op 175 graden (hete lucht)
- Meng zuurdesem, bloem, cacaopoeder, bakpoeder, bak soda, zout en vanillesuiker
- Klop de boter met de suiker luchtig en voeg een voor een de eieren toe
- Meng bloem mengsel met boter mengsel en voeg hier de geprakte bananen aan toe. Roer goed door.
- Doe de mix in de vorm en bak 50-60 minuten af in de voorverwarmde oven
- Laat even afkoelen en.... smullen maar!

De lekkerste en echte desem pizza's !
Een mooi pizzadeeg is niet in een uurtje gemaakt. Sterker nog, een goed pizzadeeg op basis van desem, laat je rustig 2 dagen langzaam in de koelkast rijzen voor het beste resultaat. Het deeg zelf is pas echt goed als je het minimaal 50cm uit kan stretchen! Benieuwd? Lees dan verder!
Equipment
- 1 verse desem starter
- 1 deegmachine optioneel, maar maakt het resultaat wel beter
Ingrediënten
- 150 gram actieve desemstarter
- 25 ml olijfolie
- 14 gram zout
- 1000 gram pizza bloem
Instructies
- voeg 3 eetlepels bloem toe aan de starter en laat minimaal 6 uur staan totdat er mooie belletjes ontstaan
- voeg 1000 gram pizzabloem toe (typo 00) en water tot er een (net niet) plakkerig deeg ontstaat
- laat minimaal 1 uur staan
- doe het deeg in de deegmachine, voeg zout en olijfolie toe en draai 8 minuten maximaal. Test daarna of het deeg flexibel genoeg is (trek aan het deeg totdat het breekt, het moet in ieder geval ca 50cm lang worden voordat het breekt)
- doe het deeg in een afgesloten (plastic) bak met voldoende ruimte om verder te rijzen en zet het in de koeling. Laat het 1,5 tot 3 dagen in de koeling langzaam rijzen.
- haal op de dag dat je pizza wilt bakken het deeg uit de koeling, zodat het op kamertemperatuur kan komen.
- maak 3-4 uur van tevoren pizzabollen van ca 250 gram per stuk van het deeg en dek af met een vochtige theedoek. Vergeet ze niet met bloem te bestrooien anders gaan ze plakken.
- na 4 uur zijn de bollen mooi gerezen en klaar om pizzabodems van te maken! (voor het maken van de bodem: trek eerst de bol aan de randen zachtjes rond zodat er een ronde vorm ontstaat, daarna plat leggen op een met bloem (rijstmeel, maisbloem of iig een bloem die niet plakt) bedekte ondergrond en met de platte handpalmen voorzichtig uitrekken. Probeer niet met een deegroller te werken, hiermee haal je alle lucht uit het deeg en krijg je niet die mooie luchtbellen in je bodem!)