Ga terug

De lekkerste en echte desem pizza's !

Een mooi pizzadeeg is niet in een uurtje gemaakt. Sterker nog, een goed pizzadeeg op basis van desem, laat je rustig 2 dagen langzaam in de koelkast rijzen voor het beste resultaat. Het deeg zelf is pas echt goed als je het minimaal 50cm uit kan stretchen! Benieuwd? Lees dan verder!
Voorbereidingstijd 3 dagen
Bereidingstijd 20 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 8 pizza's

Equipment

  • 1 verse desem starter
  • 1 deegmachine optioneel, maar maakt het resultaat wel beter

Ingrediƫnten
  

  • 150 gram actieve desemstarter
  • 25 ml olijfolie
  • 14 gram zout
  • 1000 gram pizza bloem

Instructies
 

  • voeg 3 eetlepels bloem toe aan de starter en laat minimaal 6 uur staan totdat er mooie belletjes ontstaan
  • voeg 1000 gram pizzabloem toe (typo 00) en water tot er een (net niet) plakkerig deeg ontstaat
  • laat minimaal 1 uur staan
  • doe het deeg in de deegmachine, voeg zout en olijfolie toe en draai 8 minuten maximaal. Test daarna of het deeg flexibel genoeg is (trek aan het deeg totdat het breekt, het moet in ieder geval ca 50cm lang worden voordat het breekt)
  • doe het deeg in een afgesloten (plastic) bak met voldoende ruimte om verder te rijzen en zet het in de koeling. Laat het 1,5 tot 3 dagen in de koeling langzaam rijzen.
  • haal op de dag dat je pizza wilt bakken het deeg uit de koeling, zodat het op kamertemperatuur kan komen.
  • maak 3-4 uur van tevoren pizzabollen van ca 250 gram per stuk van het deeg en dek af met een vochtige theedoek. Vergeet ze niet met bloem te bestrooien anders gaan ze plakken.
  • na 4 uur zijn de bollen mooi gerezen en klaar om pizzabodems van te maken! (voor het maken van de bodem: trek eerst de bol aan de randen zachtjes rond zodat er een ronde vorm ontstaat, daarna plat leggen op een met bloem (rijstmeel, maisbloem of iig een bloem die niet plakt) bedekte ondergrond en met de platte handpalmen voorzichtig uitrekken. Probeer niet met een deegroller te werken, hiermee haal je alle lucht uit het deeg en krijg je niet die mooie luchtbellen in je bodem!)